Севилският бръснар
Севилският бръснар / netinfo
„Севилският бръснар“ за деца се завръща на сцената на Държавна опера-Стара Загора днес от 11 часа. Премиерата бе на 17 април 2013 г.
Под формата на игра, заедно със самите певци-актьори, поднесените избрани популярни музикални номера следват сюжета на произведението.Малките зрители са на самата сцена, която се върти пред очите им и преживяват буря, весели случки и танцови миниатюри със самите артисти.

Режисьор на спектакъла e Славчо Николов / завършил режисура в НБУ през 2012 год/, художник на декора - Александър Гьошев, преподавател по „ Илюстрации" в АМТИИ, Пловдив, хореограф - Ромина Славова / балерина в Старозагорска опера, магистър по балетна педагогика в АМТИИ, Пловдив/. За първи път в спектакъла на 4 април участва и квартет от оркестъра на Старозагорската опера с диригент Димитър Косев /досега спектаклите се представяха в съпровод на пиано/.

В представлението на 4 април Фигаро е Александър Крунев, Граф Алмавива - Ивайло Йовчев, Розина - Яница Нешева, Доктор Бартоло - Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Александър Марулев. Веселият и забавен разказ на спектакъла е украсен от изящната игра на част от солисти от балета на Старозагорска опера Петя Вънева, Александър Желев и Драгомир Христов – в ролите на Берта, Евел и Лаженест.

Проектът „Севилският бръснар“ за деца е на Държавна опера Стара Загора и се реализира през 2013 г. с подкрепата на Община Стара Загора по програма „Културен календар“. Спектакълът е отличен с трета награда в категория "Детска сцена"  от Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград 2016 и е номиниран за Награда „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2013 г.

Някои изследователи твърдят, че Росини е написал „Севилският бръснар“ за 12 дни! Дали операта е композирана за 12 или 20 дни, не е толкова важно. Важното е, че е създаден един истински бисер на музикалната литература. Операта „Севилският бръснар“ е едно от най-жизнерадостните, най-веселите и най-привлекателни оперни произведения в цялата оперна литература. Една поредица от бляскави и неповторими музикални номера. Малко са оперите, в които има толкова много любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли.
Сложна и заплетена история се получава, когато искаш да спечелиш любовта на момиче, а целият свят е против теб. На помощ на граф Алмавива да завладее сърцето на любимата Розина идва Фигаро. Той е ненадминат специалист по връзките с обществеността, маркетинга и рекламата! Още е - сватбен агент, сватовник, психотерапевт от Севиля, Испания.
Фигаро умее да дава съвети по писане на любовни писма, по актьорско майсторство и други, той е сценарист, актьор и режисьор от класа - едновременно в спектаклите на своя живот и на живота на другите. Фигаро умее да прави сложни, но здрави връзки – на богатите с бедните, на влюбените - с коравосърдечните, на невинните –с интригантите. Фигаро извлича лична полза за себе си, но и всеки получава това, което иска.