Сероочистки за блок 5 и 6 през 2011 година
Сероочистки за блок 5 и 6 през 2011 година / netinfo
„ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД, консорциум „Идреко-Инсигма и Министерството на околната среда и водите, в качеството на Изпълнителна агенция по ИСПА, подписаха договор за „Изграждане на сероочистващи инсталации към блокове 5 и 6 на ТЕЦ „Марица Изток 2”. Проектът се финансира с безвъзмездна помощ по програма ИСПА на ЕС на стойност 36 165 милиона евро, заем от Европейската банка за възстановяване и развитие на стойност 34 милиона евро и собствени средства на централата.

Благодарение на реализацията на този проект, през 2009 и 2010 година в ТЕЦ „Марица Изток 2” ще бъдат открити 150 нови работни места. Крайният срок за влизане на сероочистващи инсталации 5 и 6 в експлоатация е 1 септември 2011 година.

Търгът за възлагане на изпълнението по изграждане на сероочистваща инсталация към блокове 5 и 6 бе осъществен в съответствие с правилата и процедурите на ЕБВР и стартира на 6 юни 2006 година с обявяване на предварителен подбор на кандидатите. За участие в тръжната процедура бяха поканени четири фирми, преминали успешно предварителния подбор, като три от тях подадоха предложенията си на 3 октомври 2007 година. Те надвишаваха с повече от два пъти наличния бюджет за проекта - от 134 милиона евро до 150 милиона евро, при очаквани 64 милиона евро. Заради това тръжната процедура бе прекратена и се пристъпи към преработка на документация.

На 21 февруари 2008 година беше обявен нов търг, без предварителен подбор. На 5 юни бяха отворени новите тръжните предложения, подадени от трима кандидати. При тази процедура цените бяха с 30% по-ниски в сравнение с първата.

Тръжните предложения бяха разгледани от оценителната комисия, а решенията й бяха одобрени от Европейската банка за възстановяване и развитие и Министерството на околната среда и водите. Взето бе решение договорът „Изграждане, доставка и монтаж на съоръжения и оборудване на сероочистващи инсталации към блокове 5 и 6 на ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, България” да се възложи на Консорциум „Идреко – Инсигма”. Разликата в офертите на избраният консорциум и класираните на второ място „Алстом Пауър Италия” е близо 19 милиона и половина евро.

В последствие„Алстом Пауър Италия” обжалва във Върховен административен съд ясното и категорично определение на Комисията за защита на конкуренцията в полза на ТЕЦ "Марица Изток 2" и Министерството на околната среда и водите от 25.11.2008 година, което допълнително забави подписването на договора. На 10.12.2008 г. ВАС излезе с решение в полза на централата.