Секс след трева или алкохол=20% от казанлъшките тийнейджъри
Секс след трева или алкохол=20% от казанлъшките тийнейджъри / netinfo

Две трети от родителите на тийнейджъри в Казанлък са категорични, че детето им не е опитвало наркотици. В същото време процентът на неопитвалите наркотици младежи е  една трета.  Това показва проведеното в Интернет проучване сред ученици и родители, организирано в района на Казанлък  от българския офис на службата по наркотици и престъпност към ООН.

Интернет анкетата е част от мащабното проучване, направено в региона, със слоган „Търси се твоята дума за наркотиците". В проучването са участвали повече от 1300 души.

Да си купиш алкохол или цигари от търговската мрежа на Казанлък, не е никакъв проблем,според 89% от участвалите в нея ученици на възраст 15-18 години. 

Проучването е установило, че половината от учениците в тази възраст вече са активни пушачи, в съотношение 2:1 в полза на момчетата.

Да се снабдиш с наркотици в Казанлък не е проблем,  твърдят 23% от запитаните младежи. 9 % от тях признават, че са били обект на убеждаване или насилие от приятели за употреба на наркотични вещества. 20 % са посочили, че са имали сексуален контакт след употребата на алкохол, трева или други наркотични вещества.

На фона на тази интернет статистика идва  и родителското откровение, заявено от 68% от участвалите в допитването родители, че ако  детето им има проблем с употребата на дрога биха се обърнали към специализирана организация. Най- ниско е родителското доверие по  този проблем към анонимните сайтове и приятелските съвети. В същото време тийнейджърите споделят, че интернет и телевизията остават най-предпочитаните средства за получаване на информация за наркотиците, тяхната употреба, както и ефектите им върху тялото и психиката.