калкулатор сметки
калкулатор сметки / Thinkstock/Getty Images
Над 13 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации през последните 24 часа, съобщиха от приходната агенция.
 
От началото на данъчната кампания до момента 61 000 граждани са декларирали доходите си пред приходната агенция, като още 67 000 преглеждат и редактират данните в предварително попълнените формуляри, за да ги изпратят в НАП.
 
Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, като потребителите споделят, че новата декларация е по-удобна и подаването й изисква значително по-кратко време.
 
Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) вече имат достъп до предварително попълнената данъчна декларация, достъпна в Портала за е-услуги на НАП.
 
Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП.
 
Срокът за подаването на декларацията е 5 май 2021 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.