Само една мандра ще произвежда „имитиращи” продукти
Само една мандра ще произвежда „имитиращи” продукти / DarikNews.bg, архив

Девет са мандрите в Старозагорско, които ще проверяват инспекторите от областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните дали спазват новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти . Тя е в сила от края на декември миналата година. Един от основните моменти в нея е, че производителите на млечни продукти няма да могат в рамките на едно предприятие да произвеждат продукти от мляко и т.нар. „имитиращи" продукти, които съдържат растителни мазнини.

Единствено мандрата в с. Юлиево е дала заявка, че ще приготвя "имитиращи" продукти, коментира д-р Радка Манолова, която е началник на отдел „Контрол по храните". Проверките ще продължат до края на месеца и освен в млекопреработвателните предприятия, инспекторите ще следят за изпълнението на наредбата и в търговските обекти. Там ще се проверява етикетирането и разделното обособяване на "имитиращите" продукти.

Наредбата е изготвена в защита на потребителите и в нея ясно е описано, какво точно представляват отделните продукти, които имат право да носят на етикетите си „млечни". Дадени са точни описания по отношение на сиренето, кашкавала, изварата, киселото мляко, айряна и дори за не толкова често срещаните на пазара ни кефир и кумис. Производителите няма да могат по едно и също време в едно и също предприятие да произвеждат двата вида млечни продукти, но това не означава, че те няма да могат да преминават от едно производство към друго. В текстовете на наредбата обаче е записано задължително уведомление на дирекциите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в еднодневен срок за промяната. Производствените планове пък ще могат да се променят веднъж на шест месеца.
Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти трябваше да влезе в сила още през октомври. По искане на Европейската комисия обаче гратисния период беше удължен до края на годината. Целта е производителите и преработвателите да могат да настроят производствените си мощности. Контролът по изпълнението на текстовете е възложен на БАБХ.

По време на Коледните и Новогодишните празници старозагорци са консумирали качествена и безопасна храна, уверяват от Областна дирекция по безопасност на храните. От 26 ноември до 7 януари инспекторите са извършили 288 проверки.