Самарски: Няма лов на вещици
Самарски: Няма лов на вещици / DarikNews.bg, архив

Няма лов на вещици, няма реванш, никой не се готви да маха никого. Старозагорската областна организация има вътрешни проблеми и те трябва да бъдат решени. Протестите на улицата ясно доказаха, че хората искат откритост, диалог, честност и отвореност. Това, което става е оздравителен процес. Така новоизбраният председател на Областния съвет на БСП в Стара Загора Васил Самарски коментира, че „никоя партия няма шанс, ако стои капсулована и не се променя".

Той определи взетите снощи на Областния съвет на БСП решения като тежки и изненадващи за всички, както и нарушаващи много сериозни интереси, но подчерта, че няма друг избор, тъй като „очевидно обществото ще помете всички". Той каза също, че тази промяна вероятно ще продължи в партията. Според него „случилото се в Стара Загора не може да се третира като проблеми между Станишев и Първанов и хората им по места, а като проблем в обновяването на БСП".

На въпрос дали депутатът Атанас Пъдев, предложил освобождаването на от поста председател на Областния съвет на БСП на Трифон Митев, не е говорител на по-големи интереси и партийни функционери, Самарски бе категоричен, че няма такова нещо. Истината е, че се налага подобряване на комуникацията и диалога на всички нива в партията, в това число и в Областния съвет на БСП, а това става и с промяна на хората. Нормално е в такава ситуация да се появяват нови лица, каза той и допълни, че Трифон Митев остава член на Областния съвет на БСП.

Самарски коментира и хард позицията на общинският лидер на БСП в Казанлък Александър Минчев, който след снощното решение на областния съвет на БСП оповести тежкото си решение, че напуска ръководния пост в казанлъшката партийна организация и обмисля напускане на Общинския съвет на БСП в Казанлък. По думите на Самарски „ това е личен избор. Нищо лошо не мога да кажа за Александър Минчев. Очевидно той осъзнава, че трябва да даде път на друг човек, защото ситуацията вече е различна, че трябва да се освободим като общество и БСП като партия от натрапеното отношение за определени натрапени личности, представители на определи кръгове". За Дарик самият Минчев заяви, че е „огорчен и омерзен от случилото се снощи", както и че бламирането на Трифон Митев е било без каквито и да е аргументи и по много грозен начин. Нямало е обсъждане на изборни резултати, анализи и друга дискусия. Красимир Янков от НС на БСП не е съобщил никакви доводи за освобождаването на Трифон Митев. Мотивът „нарушена комуникация" самият Минчев не приема. По думите му, „Васил Самарски, новият областен председател на БСП може да е много оправен, но не става за лице на БСП".Такива игри, каквито снощи се изиграха, не мога да приема, заяви още Минчев. Освободеният от поста председател на Областния съвет на БСП в Стара Загора Трифон Митев заяви, че е огорчен, но не и изненадан от предложението на народния представител Атанас Пъдев, макар че мотиви по същество е нямало, а само гласове в тази посока. Той призна за проблем в комуникацията на всички нива в БСП и заяви, че „медалът има две страни". Митев не скри и приятната си изненада от факта, че от „рано тази сутрин му се обаждали много хора с различни предложения и подкрепа".

Утре вечер от 20 часа на извънреден пленум на Общинския съвет на БСП в Казанлък Минчев официално ще депозира оставката си. На пленума ще се избере и временен лидер на БСП Казанлък, ще се определи дата за общинската извънредна конференция, която да излъчи легитимен водач.