Самарски: Кметът на Казанлък бойкотира работата ни
Самарски: Кметът на Казанлък бойкотира работата ни / И.Бонев

Кметът на Казанлък Стефан Дамянов умишлено бойкотира работата на общинския съвет на Казанлък.

Това заяви на среща с журналисти председателят на местния законодателен орган Васил Самарски. По думите му, бойкот се изразявал в  неплащането  вече почти година от страна на общината на хонорари на адвокатите, които работят по дела на Общинския  съвет, неплащането на средства за издаването на Общинския вестник, в  който се публикуват всички решения на местния парламент. Дамянов не бил осигурил средства от началото на годината и за електронния  общински съвет, нито за сайта на местния парламент. Стойността на всички неплатени средства,  според Самарски била по-малко от 20 хиляди лева и в никакъв случай не била решаваща за финансите на общината.

Именно заради липсата на пари фирмата, която печата общинския вестник, спряла неговото издаване. В резултат на това за последните пет заседания на Общинския  съвет на Казанлък няма нито едно публикувано решение. Ако някой реши да  оспори  решение на Съвета, има всички шансове за това, категоричен е Самарски.

Той  открито не приема упреците за  огромни разходи на местния  законадателен орган. По думите му, едва около 40% от бюджета на Съвета е разходван. 

 Заради бюджетни  проблеми и поредните предложения на казанлъшкия кмет Стефан Дамянов за корекции в тазгодишния бюджет, направени само 20 дни преди края на календарната години за днес,9-ти декември е насрочена среща на кметовете на населени места с Председателския съвет на местния законодателен орган на Казанлък. Срещата е по инициатива на кметовете на селата и поискана с подписите на 13-сет от тях. Основната  им тревога е свързана с орязването на парите за ремонти в селата и пренасочването им по други пера.

В предоставения ни пореден кметски отчет стават ясни куп неща, за които подозирахме,  категоричен бе Самарски. Общото становище обаче е, че недостигът на бюджета на Казанлък е в размер на 1,5 милиона лева. Парите вече били изхарчени за други неща.

Сред " осветените" едва сега харчове на общината са 50 хиляди лева за предпроектни проучвания за проекта "Севтополис", 34 хиляди лева за ограда на селски гробищен парк,  пари за пенсионерски клубове в две села на Казанлъшко, средства за канализации  и други.