Сакскобургготски: Орешарски е компетентен човек и го уважавам
Сакскобургготски: Орешарски е компетентен човек и го уважавам / Деляна Бобева

Бившият премиер на България в периода 2001-2005 година Симеон Сакскобургготски обяви в Казанлък, че пише автобиографична книга, която ще види бял свят най- вероятно около Великден следващата година.

Книгата, която все ще е без заглавие, била по поръчка на неговите деца и ще обхваща както лични биографични моменти, а така и важни детайли от българската история, в периода 1943-2013 година.

Симеон Сакскобургготски бе в Казанлък заедно със съпругата си Маргарита, като домакини на делегация от гръцки археолози и историци, работещи по общи елементи в българската и гръцка история. Техен гид бе професор Николай Овчаров, вдъхновител за общото пътуване.

Преди да посетят Тракийската гробница в Казанлък, както и могилата на тракийския владетел Севт Трети и гробницата Оструша, гръцките археолози, сред които проф. Николаос Стамболидис-директор на музея за цикладско изкуство на остров Крит и проф. Янис Кортис - директор на музея на остров Парос, са посетили най- емблематичните археологически обекти в България: Перперикон, крепостта Мезек, портата на Света София, Старосел, както и откритият от Богдан Филов в близост до границата с Гърция храм на Митра.

Пътуването на гръцките археолози е реализация на стара идея на Симеон Сакскобургготски още като премиер на България за разширяване на потока туристи по т.н „път на златния триъгълник"- Атина-Цариград-София.

Това, което избрахме да им покажем из 43-те хиляди регистрирани археологически паметници у нас е много малка, но забележителна част като история, заяви проф. Николай Овчаров.


На въпрос на журналисти в Казанлък с какво се занимава сега бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че „има прекалено много работа за човек на неговата възраст". Освен биографичната книга, която пише, бившият премиер провежда „много срещи по различни въпроси с интересни хора" и се среща с чужди партньори на страната ни, които му имат доверие.
Той каза също, че семейството му се готви да отбележи с молитва 70-та годишнина от смъртта на неговия баща цар Борис Трети и 70-та годишнина от възкачването на престола на самия него. Това ще стане с молитва в Рилския манастир, отслужена от българския патриарх Неофит. За церемонията специално от САЩ в България ще пристигне и сестрата на Сакскобургготски - княгиня Мария -Луиза.
Мина времето българите да са песимисти, категоричен бе премиерът, останал в медийната история с емблематичното си клише: „ Като му дойде времето". Според Сакскобургготски, „направеното в страната за последните 10 години е много, друг е въпросът дали ние го забелязваме". Много съм видял, повярвайте ми, така е, каза бившият премиер, който определя себе си като „реалист, а не оптимист".
Той отказа дава чрез медиите препоръки и съвети на премиера Пламен Орешарски, предвид ситуацията, в която е принудено да работи новото българско правителство, с мотива, че „не ми е стил да говоря през медиите. Предпочитам каквото имам да кажа на даден човек, да му го кажа лично, очи в очи".
„ Всеки премиер си е потърпевш от момента, в който започне да работи. Възхищавам се на господин Орешарски и го уважавам . Той е компетентен човек, който не се поддава на натиск", заяви Симеон Сакскобургготски.
Той отрече да е канен на тържествената церемония по откриването на автомагистрала „Тракия" , както и че стяга подарък за нероденото още правнуче на английската кралица.
Пред тракийската гробница в Казанлък царското семейство си купи втора картина на самоуката художничка и пенсионирана детска учителка Видка Коева. Доня Маргарита хареса и малка дървена пластика на гимнастичка, също дело на самоук майстор от града на розите Димо Димов.