С водосвет откриха учебната година в СОУ „Максим Горки”
С водосвет откриха учебната година в СОУ „Максим Горки” / DarikNews.bg

С водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Галактион, бе открита учебната година в най-старото езиково училище в Стара Загора - СОУ „Максим Горки". На тържествената церемония присъстваха заместник-областния управител Теодора Иванова, председателят на училищното настоятелство Анжелина Величков, директорът Мариана Пенчева, родители, учители и ученици.

„Тази учебна година е 45-та в жизнения ми път - от детската градина, през ученичка, учителка и настоящ директор. Това обаче е една от най-щастливите ми учебни години, а може би като директор и най-щастливата.

Всички ние ще влезем в една обновена отвън сграда, за която имаме обещанието, че догодина ще бъде реновирана и отвътре. А това е изключителен капитал, изключителна инвестиция, която изисква от нас стремеж към по-високо качество и по-високи върхове", заяви в словото си директорът Мариана Пенчева.

СОУ „Максим Горки" е едно от двете старозагорски училища, които бяха ремонтирани през това лято със средства по фонд „Козлодуй". Общата стойност на проекта е 1 360 000 евро. Споразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие по мярка 2 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради" на Международен Фонд „Козлодуй" бе подписано преди една година.

СОУ „Максим Горки" бе избрано, защото в сградата на училището ремонти не са правени над 40 години. По време на ремонтните дейности бе направена пълна подмяна на старата дограма, положена бе и фасадна изолация. Ремонтните дейности приключиха часове преди старта на новата учебна година, а в почистването се включи целият състав на училището.

От името на областния управител Живка Аладжова успех на учениците и учителите в СОУ „Максим Горки" пожела заместникът й Теодора Иванова.

„На всички учители желая здраве и духовни сили, за да успеете в светлото поприще, което сте си избрали. На родителите пожелавам повече търпение и радости. На вас ученици - да съумеете да осмислите времето в училище като не пропилявате потенциала на силите и възможностите си", се казваше в обръщението на Живка Аладжова.