Куклен театър
Куклен театър / netinfo
Държавен Куклен театър Стара Загора посреща международния ден на куклените театри с премиера. Днес от 18 часа е спектакълът „Чорапкова приказка“, с автори режисьор Янчо Иванов. Сценографията е дело на Живко Кънев и Виктория Андрекова, музиката на Пламен Петков. Участват Биляна Райнова и Янчо Иванов.

„Чорапкова приказка“ поставя на преден план един често срещан загадъчен проблем – нежеланието на децата да носят своите чорапчета.
Целта на тази приказка е чрез игра и приятни емоции да събудим у детето интерес и желание да носи чорапи.
Както в приказката един стар и мъдър чорап казва” Ние чорапите имаме своето славно минало – понасяли сме теглото на човек върху себе си , предпазвали сме го от болести и рани, отъпквали сме пътя му към нови приключения…”


Международният ден на кукления театър се отбелязва по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). След решение на Съюза през 2003 г., 21 март е определeн за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство – тази пленителна магия и за деца, и за възрастни.

Старозагорският куклен театър има своя самобитна политика и естетика. Кукленият театър в Стара Загора е основан през 1957г. На 1 януари 1962 г. театърът става държавен. Към актьорския състав се присъединяват артистите Мариана Христова, Александър Темелков, Георги Монев, Здравко Калпакчиев–Зико, Анастасия Луканова, Здравка Михайлова. Особен принос за развитието на Старозагорския куклен театър оказва режисьорката Мария Янкова. От 1957 до 1965г., директор на театъра е Петър Добчев, а от 1965 до 1968г. директор е Лидия Венциславова. Във ВИТИЗ се създава куклена катедра и в Кукления театър на Стара Загора постъпва първата му възпитаничка – Антоанета Ботушарова. В театъра започва работа и кукления сценограф Веселин Неделчев, който заслужено е наречен „българският татко Карло”. След пионерите, рез идва на реформаторите и новаторите в развитието на ДКТ – Ст. Загора. Съдбата среща младите Васил Апостолов и Любомир Цакев и това ражда дългогодишен творчески тандем. Апостолов и Цакев постъпват в театъра през 1968г. Васил Апостолов е директор и режисьор в театъра от 1968 до 1982г. Той превръща Старозагорския куклен театър в действително професионален театър. На мястото на старото читалище, Апостолов изгражда модерен детски културен център със съвременна сцена, зала, звуково и осветително оборудване, весела детска сладкарница, пеещия часовник с куклите и танцуващия Пиеро пред входа, дело на друг голям творец в театъра – скулптура Емил Иванов. След оттеглянето на Апостолов през 1982г., директор на театъра става Любомир Цакев, който поради заболяване се оттегля през 1996г. и на негово място за две години директор става скулптура Емил Иванов. От 1998г. директор на театъра е Дарин Петков. Днес театърът има изключително млад ансамбъл. Репертоарът му е изпълнен с множество заглавия на постановки за деца и възрастни. Театърът е водещ и се радва на изключителен национален и международен престиж. На сцената му са поставени над 300 постановки от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни.