джаз форум
джаз форум / netinfo
Със “Сцена за млади импровизатори”  започна фестивалната седмица на “Джаз форум Стара Загора”.

Днес и утре за най-малките по традиция ще има  “Джаз за деца” в парк “Пети октомври” от 11 часа. В предфестивалните прояви са още тематичните кинолектории в залата на Радио Стара Загора, откриване на фотографската изложба в памет на Иван Хаджийски в РБ “З. Княжески” от 18 ч. и други.

Същинската програма на фестивала започва на 7 юни от 19 часа на голямата сцена сред античния форум “Августа Траяна”, където в три последователни концерта  ще се представят Камелия Тодорова, британската тромбонистка Карол Джарвис и Аутентик квинтет със специалното участие на Даринка Цекова. На 8 и 9 юни също ще се представят по три формации, всички обединени от идеята за красотата на джазовата музика.

Първата дама на джаза Камелия Тодорова  открива седмото издание на Джаз форум Стара Загора с любими джаз стандарти, блус и хитове, с които остави трайна следа в българската музика. Заедно с нея на сцената са музикантите Станислав Арабаджиев - пиано, Димитър Сираков - контрабас, Никола Горялов – барабани. В концерта й са включени още и по-малко познати композиции от американската певческа традиция, които никога не са били изпълнявани на живо у нас.
 
Изключителната Карол Джарвис от Великобритания е хедлайнерът на първата фестивална вечер. Карол свири на тромбон, пиано, пише музика, аранжор е за оркестър, изявява се като музикален режисьор и вокалист. Талантът й я среща със световни знаменитоски като Стинг, Куин, Сийл, Род Стюарт, Ейми Уайнхаус и много други, но не по-малко интензивни са съвместните й изяви с Кралската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония, както и с много други утвърдени класически ансамбли от целия свят. Карол е автор на множество  саундтраци за игрални и документални филми, реклами,  албуми и сингли. Професор по тромбони  в продължение на повече от единадесет години, изнася майсторски класове по цял свят. Често е канена като жури в консерватории в Обединеното кралство и в чужбина, както и в международни журита за тромбонни състезания по целия свят.

Аутентик (Outhentic) е етно джаз формация, създадена през 2012 г. от Живко Василев (кавал, пиано) и неговата сестра Райна Василева (вокал, перкусии)."Outhentic" представлява съчетание от думите out и authentic, което означава извън автентичното. Такъв е и техният индивидуален почерк  - съчетание на български фоклор с разнообразни музикални стилове като джаз, фънк, поп, фламенко, уърлд и др. Формацията работи с утвърдени музиканти и групи като номинирания за "Грами" колумбийски басист Хуан Гарсия-Херерос, Стоян Янкулов - Стунджи , Венцислав Благоев, Антони Дончев , Банда Дел Падре , Иън Стивънсън, Сучет Малхотра  и др. През 2016 г.  реализират първия си самостоятелен албум със заглавие "YesToday". В него участват  дванадесет гост-изпълнители от различни краища на света.  Аутентик получават приза за културен принос  "Добрите музиканти", връчен от "Загорка".

В Стара Загора с тях ще свири гъдуларката Даринка Цекова. Огненият темперамент на Даринка я отвежда в различни музикални посоки. Участва предимно в проекти на чуждестранни изпълнители от всякакви жанрове, с множество авторитетни имена от световната сцена. У нас е позната от джазовите й колаборации с Милчо Левиев, Михаил Йосифов, Димитър Семов,  група Булгара, с фолклорните й изяви с  НФА “Филип Кутев”, оркестъра за народна музика на БНР.
 
„Джаз форум Стара Загора“ се утвърди като водещо музикално събитие за България и Балканите. През годините на сцената посрещнахме световни величия като Кърт Розенвинкел, Джери Бергонци, Джордж Гарзон, Жерар Презенцер, Алекс Сипягин, Ерик Влуиманс, Хуан Гарсия Херерос и много други.