С дискусионна маса в кв. Лозенец отбелязват Деня на ромите
С дискусионна маса в кв. Лозенец отбелязват Деня на ромите / Sofia Photo Agency, arhiv

В навечерието на Международния ден на ромите сдружение „Свят без граници" организира дискусионна маса на тема „Диалогът на бъдещето" в Стара Загора.

Тя ще се проведе на 6 април от 10,30ч. в сградата на Здравно-социалния център в кв. „Лозенец".

На дискусионната маса ще се представи кратка история на ромите, свързана с Международния ден 8-ми април и двуминутен клип, чрез който ще се почетат ромите, избити във фашистките концлагери и газови камери.

Представители от РЗИ, град Стара Загора ще презентират най-честите заболявания, с които се сбълскват ромите, ще се дискутира Националната стратегия за интеграция на ромите, приета през тази година от Министерски съвет на Република България и политиките за социалното включване на общността.

Акцент на събитието е подписването на Меморандум за сътрудничество между сдружение „Свят без граници" и Регионалната здравна инспекция, базирано на Нацианалната стратегия за интергация на ромите.

На събитието ще се даде старт и на новата информационна кампания на сдружение „Свят без граници", насочена към завършващите средно образование от ромски произход- кандидатстудентската кампания, която вече се провежда за 12-та поредна година. Мотото на тазгодишната кампания е - „ Бъди образован, за да си активен и актуален!".