С 4 милиона по-малко ще  харчи Общината в Казанлък през 2010-та
С 4 милиона по-малко ще харчи Общината в Казанлък през 2010-та / Д.Бобева- архив

 

С близо 4 милиона лева ще е по-малко бюджетът на община Казанлък през тази година, в сравнение с предишната.

Това съобщи по време на общественото обсъждане на проекто- рамката на бюджета кметът на Казанлък Стефан Дамянов.

Общият размер на средствата, предвидени за разходи в община Казанлък през тази година са в размер на 30 млн. 380 810 лева. От тях предвидените държавни приходи са за малко повече от 18 милиона и половина.

Близо половината от предвидения тазгодишен бюджет ще са за разходи в сферата на образованието- 12 949 900 лева.

Като приоритет на новия бюджет той посочи намаляването на просрочените задължения от предходните години, привличането на стратегически инвеститори на територията на общината и реализация и актуализация  на приетата Антикризисна програма

Въпреки трудностите и намалението на предвидените средства във всички сфери, наш приоритет ще е и социлната насоченост на бюджета и запазването на данъчната тежест за гражданите, заяви и директорът на дирекця „Финанси" в общината Димитър Димитров. 

С близо 3 милиона лева ще са  по-малко и средствата за местните дейности,  с повече от милион- в държавните, стана ясно още по време на дискусията.  Сериозно ще е намалението на капиталовите разходи,  като основно средства ще отиват за разплащане на стари задължения от 2008-ма и част от 2009-та година, извършени в предходни периоди и с отложено плащане, както и такива, с преходен остатък.

Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2010 година е планирана да е в размер на 5 021 893 лева., от  които близо половината от собствени бюджетни средства.

В предложения проекто- бюджет са предвидени  8 084 460 лева от данъчни приходи и 5 620 460  лева от неданъчни..  Сериозно е намалението на средства за кметствата в селата, спорта в общината и  ремонти на общински сгради. Кметът на  най- голямото село в общината -Крън- Теменужка Люцканова изрази недоволството си от факта, че в проекта за бюджет на община Казанлък е забравено цяло едно село. 

За да останат пари за инвестиции и ремонти на улици граждани,  участници в обществената дискусия за проекто- бюджет на Община Казанлък препоръчаха училищата да плащат транспортните разходи на пътуващите учители от своите делегирани бюджети.

Пенсионери  на  свой ред поискаха  Общината да върне важна тяхна придобивка- безплатното пътуване в общинската транспортна мрежа на граждани  над 75 годишна възраст.

Жживеещи в  квартал  „Люляк" в Казанлък  настояха Общината да вземе сериозно мерки за  изграждане поне на елементарна инфраструктура в него.

Първото четене на проекто- бюджета на Общината за настоящата година в Общинския съвет на Казанлък ще бъде на 21-ви този месец. От утре започва дебат по него в постоянните комисии на Съвета.