РЗИ Стара Загора партньор по европейски проект
РЗИ Стара Загора партньор по европейски проект / DarikNews.bg, архив

Регионална здравна инспекция - Стара Загора ще бъде домакин на двудневен международен семинар по проект „Равенство в здравеопазването 2020", който ще се проведе на 13 и 14 февруари на Старозагорските минерални бани. Организатор на дейностите по проекта от българска страна е директорът на РЗИ д-р Елена Канева.

Проектът HEALTH EQUITY - 2020 (Равенство в здравеопазването 2020) се реализира в рамките на здравната програма на ЕС. Той се финансира от Изпълнителната агенция по здравеопазване и защита на потребителите към Европейската комисия. Проектът стартира през юли 2013 година и ще се осъществи за три години.

Включени са 10 региона - по един от 10-те нови страни-членки на ЕС. Регионалната здравна инспекция - Стара Загора е единствената, която представя България. Останалите партньори са: Lodzskie (Полша) и Pomurje (Словения) - пилотни региони и асоциирани партньори; по един регион от Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния и Словакия.

Основната цел на проекта „Равенство в здравеопазването 2020" е да подпомогне държавите-членки (регионите) да разработят планове за действие, основани на доказателства, за намаляване на неравенствата в здравеопазването, а също така и да информира за използването на структурните фондове на ЕС в следващия програмен период.

Семинарът, на който домакин е старозагорската здравна инспекция, е на тема „Изходни позиции". На него ще се представят доклади от регионите с резултати от оценка на потребностите - тема, обсъдена по време на първия семинар, проведен в Медицински университет, гр. Лодз, Полша на 17 и 18 октомври 2013 г.