Руши се 60-годишна уникална сбирка от препарирани животни
Руши се 60-годишна уникална сбирка от препарирани животни / Д.Стефанова

Най-голямата и уникална ученическа сбирка от препарирани животни в България е заплашена от повреждане и унищожаване. Причината е паднал покрив на казанлъшкия Обединен детски комплекс „Св. Иван Рилски".

Уникалната колекция е на повече от 60 години и съдържа над 200 вида препарирани български и чуждоземни животни. Дарена е на община Казанлък от природолюбителя Владислав Васков, който в отговор на жеста си през 60-те години на миналия век получава от общината апартамент. Първоначално колекцията се стопанисва от Ловно-рибарското дружество в Казанлък, но след създаването на Детския комплекс тя се предоставя за неговите учебни цели и нужди.

Години наред уникалността на сбирката не вълнува никого и колекцията от редки животни, сред които делфини, пернати и диви животни стои захвърлена и непотребна на територията на опитното поле в града. Новото ръководство на Детския комплекс я намира и излага в своята сграда. Подобаващо я оценяват и преподавателите по биология, които редовно провеждат подходящите си часове край нея.

Заради дълго отлаган ремонт на сградата на Детския комплекс, преди броени дни там пада покривът на помещението, в което се съхранява колекцията. От срутването са унищожени цели екземпляри от сбирката, а други са повредени.

За да оцелее останалата част от колекцията и се ремонтират, доколкото това позволява повредените екземпляри, от Детския комплекс на Казанлък разчитат на финансова помощ от общината и на помощ от хора, на които това не е безразлично.