Русенската опера гостува с„Орфей”
Русенската опера гостува с„Орфей” / Държавна опера Стара Загора

Русенската опера за първи път ще представи в Стара Загора тази вечер от 19 часа спектакъла на едноактната опера-маска „Орфей" от канадския композитор Джон Робъртсън - една нова творба на 21 век, създадена специално за трупата на Русенската опера. Диригент Антъни Арморе, режисьор Огнян Драганов. Участват солистите Владимир Попов /Орфей/, Петя Цонева /Евридика/, Пламен Бейков /Харон/, Пламен Троански /Хадес /, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Русе.

Първата среща на българската публика с канадския композитор Джон Робъртсън и неговото творчество е преди две години в Русе, а през септември 2014 година Русенската опера прави записи с негова музика. Тогава се заражда идеята за написването на опера за Орфей. Поръчката за опера точно на тази тема директорът на Държавна опера-Русе Найден Тодоров обяснява с намерението си всяка година да бъде поставяно произведение за Орфей, тъй като той е символ на музиката и произхожда от българските земи. Найден Тодоров описва музиката на Джон Робъртсън едновременно като „нова и приятна за ухото и сърцето".

Джон Робъртсън пък с желание приема предизвикателството да създаде първото оперно произведение в живота си и то специално за русенската трупа. Преди премиерата миналата година, композиторът е в Русе в продължение на три седмици и помага на певците да усвоят по-добре начина, по който трябва да изпеят текста на английски.
Заглавието е абстрактно, а митът е разказан през погледа на мъж и жена, които сънуват своята любов, въпреки че физически никога не се срещат. Това е препратка към мита за Орфей и Евридика, пред които е изправено изпитанието, до излизане от подземното царство тя да не говори, а той да не я поглежда..

Текстовете на произведението са от творби на Шекспир, сред които четири сонета, преведени специално за операта „Орфей" от Пламен Бейков /в ролята на Харон/, чието дело са и субтитрите. Авторът на операта се е обърнал и към пиеси на великия драматург, сред които „Дванадесета нощ", „Хенри VІІІ", „Ромео и Жулиета", „Двамата веронци". Текстовете от тях са използвани като отделни реплики на героите.

Премиерата на операта „Орфей" от Джон Робъртсън е на 27 юни 2015 година на сцената на Русенската опера под диригентството на Найден Тодоров. Продължителността на произведението е един час.