Ромите искат да узаконят къщите си
Ромите искат да узаконят къщите си / DarikNews.bg

Ромите, чиито къщи предстои да бъдат съборени ще обжалват заповедите в 7-дневен срок пред Административен съд Стара Загора. Това каза за Дарик общественият посредник Павлина Делчева, която снощи се срещна с тях, за да чуе тяхната гледна точка.

„Те ми разказаха, че дълги години са били поощрявани да строят незаконно. Неведнъж политиците са ходили в Лозенец и са обещавали, че къщите им ще бъдат узаконени.
Те знаят, че къщите им са незаконни. Социалният проблем обаче е огромен. Има напрежение в квартала, ромите са готови за протести. Трябва да се пристъпи към процедура по узаконяване, там, където е възможно. Хората искат да си плащат данъците, защото по този начин ще имат право да си търсят правата - искат хубави улици и детски площадки. В момента те живеят под напрежение", разказа Павлина Делчева.

Според нея събарянето на къщите трябва да бъде много добре обмислено. Трябва да има разговори и хората да бъдат убедени за доброволно събаряне. Доверието на ромите към кмета Живко Тодоров е голямо, но не вярват на политиците, които са ги оставили да строят незаконно.

„Те предложиха да се правят периодични сателитни снимки и по този начин да се следи за незаконно строителство. Категорични са, че ще настояват за срещи с депутати и министри, за да може проблема да бъде решен. Според тях факта, че ще се съборят техните къщи, при положение, че има и други незаконни къщи в града, е дискриминация", добави общественият защитник.

Собствениците на всички къщи, които ще бъдат съборени вече са се свързали с адвокати, за да намерят начин да узаконят имотите си.