Риболовци и корабомоделисти ще стопанисват езерото „Загорка”
Риболовци и корабомоделисти ще стопанисват езерото „Загорка” / DarikNews.bg, архив

Кой да стопанисва езерото „Загорка" бе един от най-дълго дебатираните въпроси на сесията на Общинския съвет.

В предложение на Маноил Манев от групата на ГЕРБ бе записано, че езерото и прилежащата му паркова площ, се отдават за пет години на Спортен клуб по риболов.

В зала постъпи и друго предложение-от колегата му Николай Диков, според което езерото да се стопанисва и от Клуба по корабомоделизъм, но за 10 години. Оказа се, че общината няма акт за публична общинска собственост. Илия Златев призова Маноил Манев да оттегли предложението си, защото му думите му, то не е мотивирано. „Струва ми се, че около това езеро става голяма жега-едни го искат на концесия за 35 години, други-за риболов и корабомоделизъм. Не искам да се окажем в ситуация, при която едни да ловят риби, други да правят пари, а общината да лапа мухи. В публичния регистър езерото няма акт за публична общинска собственост".

Не виждам къде е проблемът, при условие, че два спортни клуба-юридически лица с нестопанска цел, които не се занимават с печалби, искат да ползват база, която е национална спортна база по корабоделизъм. Уточняваме, че няма да има и забрани за гражданите, които искат да ловят риба. Още повече-ще има какво да ловят, обоснова се Манев.

Според ЗМСМА, в собственост на общините преминават и държавните имоти-язовири, езера и прилежащите към тях плажове и кариери за инертни материали от местно значение, обясни юристът Стефан Анков."Това реши въпроса, защото с акт или без него, ние имаме право да се разпореждаме с езерото", обобщи председателят на Общинския съвет Емил Христов.

В крайна сметка заседателите решиха и двата спортни клуба да стопанисват езерото „Загорка" за срок от 10 години.