Ресурсните центрове със свой представител на националния учителски събор
Ресурсните центрове със свой представител на националния учителски събор / Ресурсен център-Стара Загора

Координаторът на Националната асоциация на ресурсните учители в Стара Загора Валентин Калчев ще представи ресурсните центрове в България на предстоящия в неделя учителски събор в столичната зала „Арена Армеец". Представителят на ресурсната общност ще запознае участниците във форума с позицията на ресурсните специалисти по отношение на новия закон за предучилищното и училищното образование.

На първия национален учителски събор се очаква да присъстват над 12 хиляди учители от цялата страна. Учителски събор у нас е имало още през 70-те години на 19-ти век, когато е взето решението за разделяне на образователната система на начална и прогимназиална. Тогава са били приети и първите учебни планове и програми.

Целите на предстоящия събор са отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия. Създаване на обща визия за осъществяване на образователните промени, осигуряване на подкрепа от НПО, синдикати, родителски организации и медии за осъществяване на промените, популяризиране на учителската професия, представяне на новите и основни моменти от държавните образователни стандарти.