училище класна стая
училище класна стая / Thinkstock/Getty Images
41 общински съветници подкрепиха предложението на администрацията Първо Основно училище „Георги Бакалов” да се пребазира в сградата на СУ „Христо Ботев”, като запази статута  и педагогическия си персонал. Един заседател гласува против, а шестима се въздържаха.
 
Точката беше внесена в дневния ред само два дни преди сесията, което наложи ПК по образование да се събере тази сутрин на извънредно заседание. Членовете решиха да подкрепят предложението, а против него гласувал Антон Андонов от ВМРО. Проблемът в Първо ОУ започнал, когато училището се превърнало в средищно. Това отказало и много родители да запишат децата си в него, мотивира се той.
 
В годините, приемът на ученици в „Георги Бакалов”, е намалял силно заради лош мениджмънт, влияние е оказал и промененият му статут. Предлагаме да го преместим в сградата на друго средищно училище, а и се надяваме двете учебни заведения да запазят статутите си и да увеличат прима си занапред, обясни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. По думите й, местенето на учебното заведение в сградата на ОУ „Самара” е невъзможно, тъй като там предстои ремонт, към момента базата няма капацитет да приеме още ученици.
 
Общинският съвет задължава кмета на общината да вземе решение за какво да се използва сградата на ОУ „Георги Бакалов”, е записано още в предложението. Към момента обаче администрацията няма визия за това. Според общинския съветник от Групата „Истината на Стара Загора” Янко Янков сградата трябва да се ремонтира и да се запази като училище. „Нормално е тя да бъде възстановена, обновена и училището отново да се върне там. „Георги Бакалов” е един от символите на града ни”, мотивира се той.
 
Зам.-кметът Сотирова припомни, че "Първо ОУ се намира в обкръжението на още четири големи училища, които са много по-добре изглеждащи от него, училища, които са управлявани добре и затова са предпочитани от родителите-”Д. Благоев”, Девето ОУ, „Иван Вазов” и Четвърто „Кирил Христов”, а от района на „Георги Бакалов” има записани едва 38 деца.
 
Старозагорските училища не са добре разпределени в различните региони. Затова „Самара” трябва да бъде ремонтирано, както и сградата на СУ „Христо Ботев” и на пребазирането в него Първо ОУ. Оттам нататък е въпрос на училищен мениджмънт, тъй като родителите избират училище и заради начина, по който то се стопанисва. Дано след инвестирането в тези сгради интересът към тях също се повиши".