Ректорът на ТрУ иска сливане двете болници
Ректорът на ТрУ иска сливане двете болници / Dariknews.bg
Ректорът на ТрУ иска сливане двете болници
23767
Ректорът на ТрУ иска сливане двете болници
  • Ректорът на ТрУ иска сливане двете болници

Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков е дал съгласието си пред здравния министър д-р Божидар Нанев за сливането на Университетска болница и МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

Проф. Станков подчерта, че запитването е дошло от страна на министъра на здравеопазването.

"С отделянето на двете болници започна проблемът с нашата материална база. Така нещата в Медицински факултет се влошиха. По-трудно постигаме качествено обучение на студентите. Казахме своето категорично "да" на министър Нанев за сливането на двете болници. Много се "шуми" по този въпрос, но ние сме в правото си да настояваме за обединяване на здравните заведения", категоричен бе проф. Станков.

Той изтъкна и ползите от сливането на Университетска болница и МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

"По този начин няма да се харчат пари за скъпа апаратура на две места. От друга страна, ще получим необходимата материална база за качественото обучение на нашите студенти", обясни ректорът на Тракийския университет.

Деканът на Медицинския факултет доц. Мая Гълъбова подчерта, че обединяването ще намали разходите на лечебните заведения.

"До момента МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има натрупани задължения за близо 8 милиона лева, а Университетска болница за около милион", каза още доц. Гълъбова.

Тя заяви, че всяка специалност от Факултета е акредитирана с много добра оценка и университетът инвестира в нова апаратура за научни изследвания. Доц. Гълъбова отбеляза, че годишната държавна издръжка на Медицинския факултет е 7 милиона лева.

"Обръщаме сериозно внимание на лабораториите и научните изследвания", коментира деканът на Факултета.

Заместник-ректорът на Тракийския университет проф. Веселина Гаджева обяви, че от 26 до 28 ноември ще се състоят Дни на "Отворени  врати на специализираните лаборатории".

Заинтересованите ще могат да се запознаят с работата на лаборатории като "Електрон парамагнитен резонанс" и "Молекулярна биология".

Тракийският университет разполага с общо с 14 лаборатории.

В прикачения звуков файл ще чуете какво каза ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.