Ректори и декани бистрят образованието на Балканите в Ст.Загора
Ректори и декани бистрят образованието на Балканите в Ст.Загора / netinfo
Повече от 300 университетски преподаватели от България,Турция,Македония,Румъния,Франция и Германия ще участват в Четвъртия Балкански конгрес, посветен на образованието,Балканите и Европа. Домакин на срещата е педагогическият факултет на Тракийския университет. Конгресът съвпада с 5-годишния юбилей на факултета. Постановлението на МС е публикувано в Държавен вестник на 3 юли 2002 год.

На 22 юни пленарната сесия ще открие председателят на Парламентарната комисия по наука и образование Лютви Местан.В продължение на 3 дни участниците ще споделят държавната образователна политика на своите страни,традициите,новите технологии и отношението към културните и религиозните различия.

В последния момент са направени корекции в докладите на турски преподаватели,за да се избегне напрежението между представителите на различните нации, призна деканът на Педагогическия факултет Христо Макаков.Много исторически факти разделят балканските народи,а пътят към единението им минава единствено през културният диалог,заяви историкът Георги Вълчев.Той посочи като пример постигнатото разбирателство между Франция и Германия за провинците Елзас и Лотарингия.

Четвъртият Балкански образователен конгрес ще завърши в неделя с обиколка на културно-историческите паметници в Старозагорско.