Реконструират централния булевард в Стара Загора
Реконструират централния булевард в Стара Загора / община Стара Загора

Започна вторият етап от реконструкцията и рехабилитацията на бул. „Цар Симеон Велики", в участъка от ул."Х.Д.Асенов" в западна посока, до кръстовището с ул. "Д. Стаев" в Стара Загора. През лятото на 2013 г. Община Стара Загора извърши ремонт на източната част на булеварда, в участъка от бул. „Св. патриарх Евтимий" до бул. „Крайречен".

Ремонтните дейности това лято започнаха с подмяна на настилката с бехатон плочи на южния и северния тротоар и полагане на нови бордюри. Изграждат се нови улични дъждоприемни шахти, подменят се ревизионните шахти със система „Акопак" (самонивелиращи сe) с логото на Община Стара Загора. Ще бъдат пребоядисани стълбовете за улично осветление и тролейбусен транспорт. След ремонта на тротоарите ще се пристъпи към полагането на нов асфалт и маркировка по пътните платна на участъка.

На новите тротоари се изгражда специална ивица, с широчина 40 см. от релефни тактилни плочи с керемиденочервен цвят, които служат за предупреждение на хората с увредено зрение, че предстои препятствие. Ще бъдат засадени нови дървета и ще бъдат поставени цветни кашпи на тротоарите.

Изпълнител на ремонтните дейности е Обединение „Пи Ес", гр. Стара Загора, а общата стойност на строително-монтажни работи е 1,5 млн.лв. с ДДС.

Паралелно с ремонта на булеварда, от бившето кино „Ж.Диманов" в източна посока започва изграждането на велоалея, която ще свърже кв."Железник" с парковете в града. Строежът на близо 8-километровата велоалея е предвидена по проекта за Интегриран градски транспорт на обща стойност 29 млн. лв.