Референдумът в Яворово през юли
Референдумът в Яворово през юли / sxc.hu

Нова датата за референдума в с. Яворово определи областният управител Недялко Недялков. На 8 юли жителите на чирпанското село ще отговорят на въпроса: „Съгласни ли сте с. Яворово да се отдели от Община Чирпан и да се присъедини към Община Стара Загора?".

Причината за насрочване на новата дата е неизпълнение на законови задължения от страна на община Чирпан, както и опита на Общински съвет Чирпан да осуети провеждане на референдума на 13 май чрез обжалване пред Административен съд-Стара Загора на заповедите на областния управител от 6 април. С тях се утвърдиха образци на книжа и необходимия бюджет. От 3 май жалбите на Общински съвет Чирпан бяха оставени без уважение от съда.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление информационната кампания започва 30 дни преди датата на произвеждане на референдума и приключва 24 часа преди него.

Община Чирпан не спази сроковете за организиране на информационна кампания, не извърши консултации в срок за съставяне на СИК и образуване на избирателни секции, както и не състави и обяви официално избирателните списъци.