Референдум за забраната за пушене ще искат сините
Референдум за забраната за пушене ще искат сините / Dariknews

Подписка с искане за провеждане на национален референдум подема по места от идната седмица СДС. Това съобщи председателят на общинската организация на сините в Казанлък Николай Александров.
Подписката ще е с искане за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, въведена от 1-ви юни миналата година.
Идеята на десните е, ако се съберат половин милион подписи в подкрепа на това, да се настоява новият референдум да съвпадне с датата на парламентарните избори.
В Казанлък очакват специалните формуляри за участие на гражданите в подписката.

Александров заяви, че ако проведеният на 27-ми януара национален референдум не е бил успешен, то със сигурност, ако се стигне до нов срещу пълната забрана за пушене на закрити места, ще успее. 
Като мотив посочи факта, че след забраната за пушене масово заведенията в района търпят големи загуби откъм клиентела.
Според него победа за бъдещата подписка ще е дори издействането на по-либерален режим за пушене в заведенията, който да позволява това след определен късен час.

Бърза анкета сред казанлъчани показва, че гражданите не са единодушни относно отмяната на пълната забрана. Повечето приемат, че забраната е разумна, други смятат, че принципно референдумите не са удачен варинат за вземане на решения по важни въпроси, тъй като "хората в България много говорят, а малко мислят". 
Специално изградени полуоткрити места, тип "беседка" с електрически печки и масички, или столове с е електрически възглавнички, навеси и ямурлуци са само част от прийомите, с които казанлъшки ресторантьори "спасяват" пушачите в заведенията си през зимния сезон.