Референдум за полигон „Змейово” искат от ВМРО
Референдум за полигон „Змейово” искат от ВМРО / DarikNews.bg
Референдум за полигон „Змейово” искат от ВМРО
59680
Референдум за полигон „Змейово” искат от ВМРО
  • Референдум за полигон „Змейово” искат от ВМРО

Общински съвет Стара Загора да ратифицира искане за провеждане на местен референдум за бъдещето на полигон „Змейово". Предложението е на групата на ВМРО-БНД.

Необходимо е искането да бъде подкрепено с гласовете на минимум 1/5 от заседателите. „Вярвам, че ще се намерят разумни, смели и почтени хора в местния парламент, които ще гласуват отговорно и няма да се поддадат на политически натиск. Ако Общинският съвет не излезе с решение за насрочване на референдум, ще започнем събирането на подписи. По закон, подписката трябва да бъде подкрепена от 1/10 от старозагорци, т.е. около 17 хиляди души. Припомням ви, че преди две години ВМРО събра около 27 хил. подписа за референдум против членството на Турция в ЕС. Това ни дава оптимизъм, че и сега гражданското общество в Стара Загора ще бъде активно по един толкова важен казус-чистотата на въздуха", обясни в студиото на Дарик председателят на групата ВМРО-БНД Кристиан Петков, който припомни, че през последния месец градът ни беше подложен на тежка агресия от азотен диоксид.

Петков изрази категорично несъгласие с официалната версия за обгазяването на Стара Загора, обявила за източник транспорта. Пред три дни министър Нона Караджова не успя да отговори адекватно на въпроси, които вълнуват старозагорци вече десет години, коментира Кристиан Петков. „Вярвам на въздуха, който дишам. В това вярват още 200 хиляди души в община Стара Загора, както и жителите на селата в Средногорието, които могат да разкажат как от 2003 година наблюдават аномалии в животинския и растителен свят.

През всичките години държавниците ни лъжат. Те са наши длъжници и трябва да докажат кой ни трови. Смятаме, че доказателствата им са некоректни и неясни и това е причината да преминем към тази радикална, но демократична мярка-референдум. С едно такова допитване ще се опитаме да изключим източниците, причините на обгазяване. Започваме с полигон „Змейово", защото съмненията са, че там се правят тайни, задкулисни мероприятия, които водят до химическо замърсяване ".

Разговорът в студиото на Дарик с Кристиан Петков, Ани и Ивайло Граматикови от студентската организация на ВМРО, може да чуете в прикачения звуков файл.