Редят изложба на Иван Милев
Редят изложба на Иван Милев / организатори

От 4 до 26 май в западната зала на Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Иван Милев" /1897-1927/.

Тя е посветена е на 115-годишнина от рождението на художника. В експозицията са включени 58 произведения /рисунки и живопис/, притежание на: Художествена галерия Казанлък, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Димитър Добрович" Сливен и Градска художествена галерия Стара Загора.

Редят изложба на Иван Милев
netinfo

Успял да обхване както никой друг родното, усетил чудодейната ритмика на старите предания и песни, проникнал в трепета на безименните иконописци и марангози, в звучността на причудливата форма на орнаменти и шевици, Иван Милев с езическа страст търси корена на тяхната благочестивост. С тревожно безпокойство са обсебени неговите мадони, овчари и гъдулари. Сватбата, годежът, танцът и жътвата като стари, прастари, уморени от времето ритуали, с бавно провлачено движение добиват своите очертания чрез вълшебната звучност на цветовете. Всички те водят Иван Милев, като в състояние на транс, към приказните видения, вселили се в тревогата на реалното. Той сам създава легенди, безмълвни като надеждата.
/Марин Добрев, директор на Художествената галерия, Стара Загора/