РЦЗ проверява цените на медицинските услуги
РЦЗ проверява цените на медицинските услуги / Dariknews.bg

Районният център по здравеопазване в Стара Загора проверява ценоразписите на лечебните заведения на територията на областта. Предстои обработката на извънболничната помощ, коментира в студиото на Дарик директорът на РЦЗ д-р Златина Нанева.

"Прави впечатление, че за една и съща услуга има различна формулировка в различните лечебни заведения, което може да подведе пациента. Необходимо е гражданите да получат пълна информация за цената на всяка една медицинска услуга, манипулация, лечение и лекарствените продукти в извънболничната и болничната помощ.
Една от целите на подобни проверки на МЗ е уеднаквяването на услугите, както и да се установи диапазона на цените.
Установихме, че в частните болници има конкретено формулиран ценоразпис, за разлика от публичните здравни заведения", обясни д-р Нанева и допълни, че пациентите, на които са поискани неправомерно средства за извършване на медицинска услуга, могат да подадат жалба в центъра.

РЦЗ извършва проверки съвместно с РЗОК и РИОКОЗ и осъществява контрол по изпълнението на стандартите и качеството на медицинските и стоматологични услуги. Центърът е регионален координатор и отговаря за координацията между МЗ и институциите и организациите на регионално ниво.