Разширяват „Зелената зона” в Стара Загора
Разширяват „Зелената зона” в Стара Загора / Общинска администрация - Стара Загора

С четири повече ще бъдат автоматите за самотаксуване при краткосрочно паркиране в „Зелената зона" в Стара Загора. Това ще стане факт до края на март, информират от Общината. В момента устройствата са 31. За 30 мин. престой в зелената зона се заплащат по 0,50 лв. Максимумът за престой е 3 часа. Автоматите разпознават и монети в евро, като съответно изчисляват продължителността на престоя по приетия курс.

Разширяват Зелената зона в Стара Загора
netinfo
Общинското ръководство има амбицията да я разшири и да увеличи сегашните обособени паркоместа, които в момента са 420. Четирите нови автомата ще бъдат монтирани в близост до родилното отделение на МБАЛ „Ст. Киркович", Военното окръжие и улица „Парчевич". В момента границите при режим на кратковременно платено паркиране „Зелена зона" в Стара Загора са ул. „Авг. Траяна" от север, бул. „Славянски" от юг, от запад ул."Св. отец Паисий" и от изток- бул. „Св. патриарх Евтимий", до Автогара Стара Загора. В скоро време предстои разкриването на още 50 паркоместа - по ул. „Св. княз Борис" на запад от ул. „Х. Д. Асенов" и по бул. „Руски", в участъка между улиците „В. Левски" и „Авг. Траяна".

Автоматите се контролират и проверяват ежедневно от служител на общинското звено „Охрана на общинска собственост". Когато липсва хартия, или са пълни, те спират да работят. В празнични или почивни дни, фирмата „Ханза", която ги поддържа, ги проверява и сигнализира на общинските служители при нужда.

Разширяват Зелената зона в Стара Загора
netinfo
При изваждане на касетата с монети, автоматът издава лента с датата и съответната сума, като е записан броя и вида на монетите. С тази касова лента служителят се отчита. Приходите от касовите апарати се включват в приходната част на бюджета на общината. На месец служителите отчитат по 50-60 хил. лв. приходи за общинската хазна. За миналата година отчетените приходи от автоматите в „Зелена зона" са 575 000 лв., от такси за положени „скоби" - 107 065 лв. и от Репатриране на автомобили и задържане с техническо средство - 72 727 лв., или общо близо 755 000 лв.

Община Стара Загора първа в страната е направила успешна крачка към подобряване на условията за живот в центъра на града. „Зелена зона" е въведена през 2005 година. Първите три автомата за талони за платено паркиране са разположени в централната градска част през 2006 г.

Талончето за платената такса се поставя на видно място на арматурното табло на автомобила. Контролът се извършва от двама общински служители и един полицай от общинска полиция. Нарушителите се блокират, като се поставя скоба на предното ляво колело на автомобила. За да бъде премахната скобата общинските служители ги таксуват 15 лв. срещу приходна квитанция. Ако собственикът в нарушение не се появи преди да изтекат два часа, но не се стигне до репатриране на автомобила, той заплаща 20 лв., за да бъде освободен. Ако автомобилът се репатрира, тогава се заплащат 40 лв., плюс такса за скобата и по 1 лв. на час за паркинга, на който е настанена колата. В последната общинска наредба е записано, че ако служителите вече са поставили 4-те колана за вдигане на автомобила, той се репатрира. Засега общината разполага само с един репатриращ автомобил, но се обмисля възможността за закупуване на втори.