Разкриха уникална мозайка, не е изключено да е била в храм на Дионис
Разкриха уникална мозайка, не е изключено да е била в храм на Дионис / DarikNews.bg

Уникална емблема на мозайка в древноримска сграда, откриха при спасителна експедиция археолозите от Стара Загора в границите на резервата „Августа Траяна".

Ръководител на разкопките е главният уредник на Регионалния исторически музей в Града на липите Димитър Янков.

Находката е с размери 7 х 3,5 м. Проученият участък на римското жилището, което не е изключено да се окаже и храм на Дионис, е 40 кв. м. Намиралото се е на 30 метра от северната крепостна стена.

На разкритата част на емблемата се виждат две танцуващи вакханки и полугол мъж в бяла тога, с лавров венец на главата, държащ в лявата си ръка жезъл. Според Димитър Янков мъжът е Селен, който е от свитата на Дионис. Мозайката е изработена по традиционна за онази епоха отпреди близо 1800 години техника „опус теселатум".

Разкриха уникална мозайка, не е изключено да е била в храм на Дионис
netinfo

Използвани са всички цветове на дъгата. Червените кубчета са в 6-7 нюанса, а сините - над 5. Кубчетата на мозайката са от естествени породи камъни.

Одеждите на танцьорките са предадени изключително реалистично. Едната от жените държи в двете си ръце кастанети, а другата инструмент, наподобяващ маракас.

Находката се намира на ул. Иречек 38. Излязла при изкоп за основите на кооперация.

Предполага се, че фигуралната композиция има продължение на север, където има частен двор и къща, чиито собственици са дали разрешение на археолозите да навлязат и продължат разкопките. Очаква се да бъдат открити поне още две фигури, сред които не е изключено да бъде самия бог Дионис.

Разкриха уникална мозайка, не е изключено да е била в храм на Дионис
netinfo

Инвеститорът на обекта, където е намерена мозайката, е строителният предприемач Марин Гундашев, а собственик на съседната къща - колежката от вестник „Старозагорски новини" Росица Ранчева. Гундашев е финасирал археологическите разкопки, което според директора на музея Светла Димитрова също е уникално като жест.

Откритата мозайка на ул. „Иречек" в Стара Загора няма как да остане на мястото, където е намерена, тъй като там ще бъде построена частна сграда. Тя ще бъде извадена, реставрирана и консервирана. След реставрацията имаме намерение да я експонираме в музея на ниво Антична улица, сподели директорът на музея Светла Димитрова.
За продължаване на разкопките и реставрацията на мозайката обаче са необходими 5000 лв. Ръководството на музея ги е поискало с писмо от Община Стара Загора.

Парите са необходими веднага, докато не са започнали дъждовете и не е сковал студ. Сумата обаче може да бъде гласувана само от Общинския съвет. Мандатът на предишния изтече, а новият ще се закълне най-рано в края на октомври или началото на ноември.