Разкриха нова гробница в Казанлъшко
Разкриха нова гробница в Казанлъшко / netinfo

 

Екип археолози от Исторически музей „Искра"  заедно с д-р Георги Нихризов  проучват  антична тракийска могила, непощадена от иманяри в района на село Долно Изворово.

  Могилата е известна за археолозите като могила №2 в нея вече се разкрива нова тракийска гробница. Още от началото на 90-те години иманярите проявяват интерес към могилата, но това лято по-бързи се оказват археолозите. От края на май в района  започнаха спасителни разкопки, с цел да се запази малкото, което е останало в могилата.

Д-р Георги Нехризов от Института по археология при БАН уточнява, че разкопките  са все още в ранна фаза, но вече на практика има новина. Това е първата такава гробница, разкривана в Долината на тракийските царе, от епохата на  3-4-ти век преди Христа. Периодът е характерен с възхода и разцвета на тракийската култура  по българските земи.  На нея учените попадат случайно, докато проучват  могила №2. Интересното в случая е , че  гробницата е извън могилния насип, вкопана е в терена.

Проучванията в момента се извършват от горе надолу, като се предполага, че гробницата е висока около 3 метра. Ситуацията на която попаднахме е най- малкото странна,  каза за „Дарик" д-р Нехризов.

 По думите, му гробницата е с кръгла камера, куполно покритие,  изградени от гранитни блокове. Има и добре оформен коридор и предверие, което е от дялани камъни. Пред самия коридор, учените са открили 2 пласта,  които представляват  вид фасада. Именно тази находка  връща надеждата в тях, че все още гробницата крие своите тайни, въпреки сведенията, че е била ограбена още в древността. Разкопките на гробницата се финансират от историческия музей в Казанлък.  Всички намерени в новата гробница артефакти, ще останат в музейния фонд  в Казанлък. Според д-р Нехризов, за подобна гробница има данни от преди десетина години, когато покойният археолог д-р Георги  Китов  проучва гробница в близост до Мъглиж. Тя обаче е  градена от тухли и е от епохата на елените-   края на 4-ти век пр. Хр.

На новата находка археолозите попадат случайно, преди няколко дни. Проучвателните работи ще продължат до края на този месец.