Разкол сред десните на честванията на Хаджи Димитър
Разкол сред десните на честванията на Хаджи Димитър / Д.Бобева

Десните се разделиха за честването на 142 годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.
На панихидата днес пред паметника на загиналите на връх Бузлуджа дойде само представител на Демократи за силна България в Казанлък. Инициаторите за възстановяване на честванията от преди 15-тина години - СДС, не изпратиха свой представител.
Според информирани, липсата била знакова, тъй като сините не били съгласни с орязването наполовина на парите за честванията, от страна на Общината в Казанлък. От отдел „Култура" на общината съобщиха , че от първоначално предвидените 4 хиляди лева за тържествата на Бузлуджа, вследствие на кризата с общинските бюджети останали едва половината.
Да се поклонят пред паметта на героите дойдоха депутати само от Коалиция за България- народните представители от Старозагорски регион- д-р Евгений Желев и Спас Панчев,, кметът на Казанлък Стефан Дамянов, представители на културни институции, патриотични организации, Старозагорският владика Галактион и местни свещеници. От управляващата партия ГЕРБ се отчетоха с присъствието на младежкия лидер на формацията от Казанлък.
Казанлъшкият представител на ГЕРБ в парламента Емил Караниколов, зам. областният управител от ГЕРБ Галина Стоянова и представители на Общинския съвет на града уважиха честванията само в Казанлък. Отсъствието на първите двама от церемонията на върха бе обяснено с ангажимент по провеждащата се в Стара Загора дискусия за замърсителите на въздуха в областния град.

В словото си пред малцината граждани, почели паметта на четниците, загинали под върха през 1868 година, директорът на НПМ „Шипка -Бузлуджа" Данчо Данев призова, „ да принесем през времето и прочетем по новому думите от Прокламацията към българския народ: „Времето е дошло и ни вика да дирим нашите права".
Пред „Дарик" бившият кмет на Стара Загора и бивш министър на здравеопазването д-р Евгений Желев, настоящ депутат от КБ определи проблема с обгазяванията като : „ Просто някой се опитва да прави политика от това". Другият представител на Левицата и бивш зам. министър на отбраната Спас Панчев заяви, че дори не знае за провеждащата се дискусия. Той бе категоричен, че „ полигон Змейово е един от най- добрите полигони и по никакъв начин не замърсява въздуха на старозагорци". Според него „явно има интерес за терена на полигона, все пак става дума за над 100 хиляди декара гори", каза Панчев.