Разделят градските от междуселищните автобуси
Разделят градските от междуселищните автобуси / Dariknews.bg,архив

Новата транспортна схема в общината предвижда само „градски" и само „междуселищни" автобуси. Такова е и изискването в Закона за автомобилните превози за общинските транспортни схеми, обясни кметът Живко Тодоров. По този начин комбинираните автобусни линии, свързващи две или повече населени места и дублиращи линии от масовия транспорт ще бъдат закрити. Тази вечер от 17.30 часа ще се проведе обществено обсъждане на новата схема на транспорта.

Всички автобуси, които ще пътуват до селата, ще потеглят от автогара Стара Загора. За населените места на изток маршрутът им ще бъде по улиците "Руски", "Ген.Гурко", "П.Евтимий" и "Цар С.Велики" За селата в западна посока ще се минава наляво по "Ген.Гурко".

Разписанието на автобусите няма да се промени, няма да бъде намален и броя на колите, обеща кметът. Градските основни линии ще осигуряват превози между пунктове в чертите на населеното място, според действащия устройствен план, а междуселищните - превози, свързващи две или повече населени места в границите на общината.

Автобусите, които към настоящия момент тръгват от автогара Стара Загора, запазват досегашните си разписания и спирки по маршрута. За междуселищните автобусни линии, които до момента се изпълняваха от градски транспорт, се правят следните промени: броят на курсовете по всички автобусни линии се запазва. Запазен е часът на тръгване от съответното населено място в посока Стара Загора. Променени са между 5 и 15 минути началните часове на тръгване от автогарата.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за транспортни фирми-тази, която ще обслужва градските линии е за срок от 3 години, а за междуселищните-5 години. Предвижда се до две години всички автобуси да бъдат подменени, каа Тодоров и обясни, че през това време ще се върви към създаване на общинска транспортна фирма.

Очакваните резултати от въвеждането на новата транспортна схема са промяна в начина на придвижване и намаляване на автомобилния трафик, последвано от намаляване на транспортните тапи и по-ефективно използване на транспортните артерии, без да се налагат сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти. В изпълнение на чл. 22 от Закона за автомобилните превози, всички превозвачи извършващи обществен превоз на пътници по междуселищни автобусни линии задължително ще използват автогара Стара Загора за начална спирка по изпълнявания маршрут и ще спазват установеното разписание, обясни още градоначалникът.