Расте броят на безработните младежи и на хора над 45 години
Расте броят на безработните младежи и на хора над 45 години / Деляна Бобева -архив

203 са обявените свободни работни места в Бюрото по труда в Казанлък към 2-ри юли. Почти половината от тях - 99 са за хора с основно образование.

Търсят се работници за сглобяване на детайли. Други 38 са също за хора с основно образование- за работа със взривни вещества и навиване на конци. Сред останалите свободни позиции преобладават такива за специалисти със средно техническо образование, основно в сферата на производството, търговията , машиностроенето.
Търсят се също чистачи, кроячи, гладачи, сортировачи, готвачи.


От общо обявените 203 свободни работи места само 12 са за хора с висше образование, също в сферата на производството. Трайно незаети работни места в Казанлъшко към момента няма.


4582 са регистрираните безработни в края на май в бюро по труда -Казанлък. На практика без работа са 8,03% от трудоспособното население на петте общини в района. Ръстът на безработицата спрямо същия период на миналата година е с почти 2%.
В същото време ръст бележи броят на останалите без работа във възрастовите групи от 45 до 49г., от 50 до 54г. и над 55г. Най-голямо е увеличението в групата над 55 години - с 1.3 пункта в сравнение с месец по-рано. 22,2% от общия брой на регистрираните безработни в края на май са младежи до 29 години.