/ netinfo
Работна група ще предложи промени в Закона за българското гражданство в две направления - придобиване на гражданство по произход и по натурализация чрез т.нар. инвестиции - разкриване на работни места и осигуряване на заетост. Становище за това дали има ефект от второто направление трябва да получи правосъдният министър Цецка Цачева от Министерството на икономиката. В Стара Загора тя увери, че окончателните законодателни промени ще бъдат готови до края на годината.
 
Близо 40 млн. лв. повече в бюджета догодина за Съдебна охрана и затворите

Има проблеми в издаването на удостоверения за български произход
, потвърди министър Цачева. Доказателство за това е фактът, че през последната година на вицепрезидента Илияна Йотова е предложен отказ за издаване на документи на повече от 750 случая, както и на 93 души, за които има данни в различните информационни системи за извършени от тях нарушения. „Това е и причината, поради която работна група преосмисля и има задача да предложи промени в двете направления”, обясни министърът.
 
По повод т.нар. таен арест Цачева разясни, че Конституцията гарантира на всяко едно задържано лице да има контакт с адвокат.

Парламентът прие на първо четене: Арестът може да остане в тайна до 48 часа

„По сега действащите текстове тези лица имаха право да уведомят член от семейството или работодателя си. По изпълнение на Директива от 2013 година се дава възможност на  задържано лице да уведоми всеки, по негово желание, без кръга на роднини и работодател, но при съответни условия. Прокурорът е този, който ще прецени дали това би затруднило разследването, но и тук правото на задържания се гарантира чрез бързо производство за обжалване от отказ. През цялото това време лицето е в контакт с адвоката си и посочено от него лице. Не бива да се счита, че става дума за някаква прекомерност, заради която в рамките на тези 48 часа лицето да остане без контакт с адвокат. При непълнолетните предложението е за 24 часа като задължително се уведомява Агенцията за закрила на детето. Не считам, че има конфликт с Конституцията”, каза Цачева.
 

параклис
netinfo


За засилване мерките в затворите правителството отпуска нови 200 щатни бройки в Главните дирекции „Изпълнение на наказанията” и „Охрана”, каза още правосъдният министър  преди откриването на петия параклис в Старозагорския затвор.

Той е предназначен за близките на лишените от свобода, идващи на свиждане и е изграден изцяло от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от свобода. Параклисът „Света Богородица - Благовещение“ бе осветен от старозагорския митрополит Киприан, който призова "да се стремим към добри дела, молитва, състрадание и смирение".

параклис
netinfo


Правосъдният министър Цецка Цачева подари икона на Св. Йоан Рилски и открои ролята на църквата в местата за лишаване от свобода. „Всеки има право на втори шанс, в това число и хората, за които държавата е отговорна за времето на изтърпяване на наказанието им”.
 
Директорът на Старозагорския затвор старши комисар Иван Карушков благодари на Старозагорската митрополия за доброто сътрудничество и в частност на отец Йордан Карагеоргиев, на когото вече 25 години е поверено служението в местата за лишаване от свобода, а също и на арх. Веселин Беров и младия иконописец Зорница Иванова.