Работилница за мартеници отваря врати в Стара Загора
Работилница за мартеници отваря врати в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

„Да сме бели и червени, весели, засмени...." е мотото на изложба на мартеници, изработени от Таня Иванова и нейни ученици.

Журналистката Таня Иванова е признат майстор на червено-белите пролетни символи и е известна с това, че работи само с естествени материали - синци, мъниста, пашкули, конци и вълна. Тя изработва мартеници в традиционен стил като особено държи на употребата на непредена вълна.

Вече има няколко изложби зад гърба си, както у нас, така и в чужбина.

Според нея, за да е истинска мартеницата, белите и червени конци трябва да са преплетени с много любов, за да носят здраве и късмет.

С изложбите си тя многократно заявява несъгласието си с търгуваните у нас мартеници „Made in China".

Старозагорската майсторка е единствената българка, която участва миналата година в международен уоръкшоп в турския град Самсун, където приложници от Балканския полуостров преминаха курс по т.нар. плъсти - метод, при който се използват вълна и вода за изработване на килими и художествени произведения.

Изложбата ще бъде открита на 24 февруари от 17:30 часа в в къща-музей "Градски бит XIX в." и ще остане подредена до 1 март.

Ще работят ателиета за направа на мартеници и ще бъдат сформирани групи от по 15 участника.

Материалите са осигурени от Регионалния исторически музей - Стара Загора, а изработените мартеници остават за участниците.