Яворовите дни  започват
Яворовите дни започват / DarikNews.bg

Тази вечер в Чирпан ще бъде запален огъня на традиционните дни, посветени на Пейо Крачолов Яворов. През 2014 година се отбелязват 136 години от рождението на поета и 100 години от неговата смърт.

Яворовите дни ще бъдат открити днес и ще започнат с факелно шествие от родната къща на поета, а факлоносци са чирпански ученици, които са лауреати от изминалия конкурс за поезия в Поморие. Откриването е от 17.30 часа със запалването на огъня пред паметника на Яворов от поетесата Валентина Радинска. Тя ще постави началото и на тържествената вечер във Военния клуб със слово за поета. Гости ще бъдат още чирпанската поетеса Виолета Христова, както и млади поетични дарования. Първата вечер ще завърши с концерт на група Оратница.

С кръгла маса на тема „Яворов-100 години безсмъртие" ще започне вторият ден от Януарските дни на поета. На форума ще присъстват проф. Михаил Неделчев, проф. Антония Велкова-Гайдарджиева, проф. Елка Трайкова и доц. д-р Димитър Михайлов. Денят ще продължи с прожекция на документалния филм на Крум Филипов „Наградите отвъд", откриване на изложба на Художествена галерия Стара Загора и моноспектакълът на Димитър Мартинов „Последният час".

Кои са наградените от конкурса за детска рисунка „Недорисуван свят", посветен на правнучката на П.К.Яворов Василия Стоилова, ще станат известни в третия ден на Яворовите дни. Тогава ще се отчетат и резултатите от Националния конкурс  „И ти си в мене-ти, Родино моя", а наградите са осигурени от Община Чирпан и къща-музей „П. К. Яворов" . Яворовите дни ще приключат с премиера на документалния филм-носител на Златен Ритон за миналата година „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" с режисьор Костадин Бонев.

През изминалата 2013 година в Чирпан беше реализиран проект „Музеен ансамбъл Пейо Крачолов Яворов" на стойност 1 млн. 250 хил. лева. Със средствата бе реновирана родната къща на поета, изградена беше амфитеатрална сцена в двора на музея, изцяло се обновиха експозиционната зала и двора.700 посещения в музея само за последния месец на миналата година, отчитат от общинското ръководство.