Ясен е проектът-победител за терена на стария съвет
Ясен е проектът-победител за терена на стария съвет / stzagora.net

Планът на екипа на архитект Христомир Колев е победител в конкурса за идеен проект за терена на стария съвет. Класирането на подадените проекти бе оповестено от Регионалната колегия на камарата на архитектите в Стара Загора.

В края на миналата година структурата влезе в спор с ръководството на община Стара Загора след като обявения конкурс за идеен проект бе прекратен. Тогава участници в конкурса обвиниха организаторите и избраното жури в непрофесионализъм и неуважение както към участниците така и към правилата за провеждането на заданието.

От Камарата на архитектите дори изразиха готовност да обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията.

В последствие бе постигната договорка Камарата да направи свое жури, което да класира проектите. Именно то оцени като най-добър проектът на архитект Христомир Колев и екипът му.

„Идеята ни е да бъде изграден един нов тип център в близост до пешеходната улица на Стара Загора. Целта ни е да се запази основната функция на пространството, съобразили сме се с околното застрояване и с цялостния архитектурен облик на центъра на града", коментира пред Дарик архитект Колев.

Той допълни, че ще се съобразят с препоръките на журито по отношение на плана и обяви, че очаква обаждане от страна на възложителя за последващи действия по изпълнението на проекта.