Януари месец стартира литературен конкурс Българите и гораните
Януари месец стартира литературен конкурс Българите и гораните / Sofia Photo Agency, архив
Януари месец стартира литературен конкурс "Българите и гораните"
36612
Януари месец стартира литературен конкурс "Българите и гораните"
  • Януари месец стартира литературен конкурс "Българите и гораните"

Три поредни години Регионалният младежки съвет "Инициатива" провежда Национален конкурс "Ние българите". През наближаващата 2011 година конкурсът ще бъде организиран на международно ниво съвместно с Албания, Сърбия и Македония. Първият етап ще протече от 1-ви януари до 31-ви март, когато във всяка от тези балкански страни ще се събират есета, разкази и стихотворения като у нас темата е "Българите и гораните". Първата възрастова група в конкурса е от 15 до 19 години, а втората от 19 до 23 години. Творбите си може да изпращате на сайта на старозагорската младежка организация rms.iniciativa@gmail.com.

Втората част от инициативата е свързана с посещение на няколко горански села в Косово и запознанство с горански младежки общности. Тази възможност ще имат тримата победители в литературния конкурс във всяка от двете възрастови групи. Посещението е предвидено за месец май. След тази проява се очаква да бъде издаден сборник "Балканите и гораните". В края на януари в Стара Загора ще бъде открита пътуващата изложба на млади горански фотографи с фотоси, които представят бита и особеностите на горанската общност.

Какви точно са условията за участие в литературния конкурс, разказва почетният председател на РМС "Инициатива" Росен Димов.