Пътешественици с каравана, но без кола в Стара Загора
Пътешественици с каравана, но без кола в Стара Загора / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Стара Загора е 51-вата спирка от пътешествието на двамата холандци Черк и Петер, които пътуват с каравана, но без кола. Те разчитат на случайни автомобили с тегличи, които да им помогнат в приключението. Посланието, с което са тръгнали двамата мъже е, че човек има нужда от подкрепа, от съмишленици, за да продължава напред.

Пътешественици с каравана, но без кола в Стара Загора
netinfo
Заедно с тях е и симпатичното куче Дакси. "Дакси е важна част от екипажа на караваната, защото е много дружелюбна и хората забелязват първо нея. Чак след това им става интересно какви сме, откъде идваме, закъде пътуваме. Дакси е нашето куче талисман", обяснява Черк стопанинът на кучето.

Пътуването на двамата ентусиасти започва от Утрехт, Холандия. Финансира се по проект "Каравана", а крайната дестинация е Истанбул. Голяма част от спонсорството се изразява в материални придобивки за пътуването като например слънчевите панели на покрива на караваната, които осигуряват електричество през целия път. "Соларните панели ни дават възможност да паркираме караваната на всяко едно място, без да сме зависими от никого", поясняват пътешествениците.

Вече минали през София, Черк и Петер признават, че Стара Загора ги е впечатлила със спокойствието, тишината и спретнатата визия, за разлика от столицата, където тези неща липсват. Като заключение след пропътуваните 3500 км е наблюдениято им, че хората в източна Европа са по-дружелюбни, по-отзивчиви и често приемат идеята и посланието на проекта като свои. "Европейците от Западните страни, не са толкова любопитни и отворени към иновации", обобщава Петер.

Една от първите думи, които са научили на български език е "наздраве". В този ред на мисли не е учудващ факта, че са опитвали вече българска ракия. "Силно питие е", възкликва Черк за нашенската напитка, а спътникът му Петер добавя, смеейки се "Нямам спомени".

"Много са факторите, които влияят на темпото, с което се придвижваме. Например климатичните условия, отзивчивостта на хората, собственото ни състоянието на духа и редица други неща ". Късметът е другата опорна греда на тяхното пътуване. Щастливи са, че сравнително бързо са намерили транспорт от Стара Загора до крайната си дестинация - Истанбул. Благодарение на Загорка АД холандците ще достигнат финала на пътешествието си.

Черк е музикант и пише песни вдъхновени от пътуването. Петер пък записва преживяванията от срещите с нови хора и всичко, което им се случва по пътя към крайната цел. В качеството си на журналист, той ще има възможност да разкаже за пътешествието в германски телевизионни предавания. По време на пътуването си, двамата холандци събират и запечтват мечтите на хората, буквално в консервни кутии и ги съхраняват. Така символично искат да покажат, колко е важно да запазим мечтите си.

Черк, Петер и Дакси не знаят все още кога ще тръгнат отново на път. Но са убедени, че проектът ще има продължение за в бъдеще.