Търг на апартамент в Балчик
Търг на апартамент в Балчик / НАП
С близо 50% са нараснали цените на двустайните жилища, предлагани на пазара за недвижими имоти в Казанлък, в сравнение с периода от преди 3 години. Това  показва справка в сайтовете за имоти, работещи на територията на района.

Близо 1300 са имотите - къщи, апартаменти, вили, хотели, земеделски земи, гори, производствени бази и други площи, които се предлагат към момента на пазара за недвижими имоти. Най- голям брой са двустайните апартаменти, следвани от тристайните, гарсониери и къщите.

Цените при двустайните панелки варират съответно от 29 000 – до 80 000 лева за двустаен апартамент в града. При тристайните жилища нивата са съответно от 55 000 до над 130 000 лева, в зависимост от района и дали жилището се предлага с оборудване или след ремонт. На фона на двустайните и тристайни апартаменти, висока цена държат гарсониерите, които в някои райони на Казанлък на цената на двустайно или дори тристайно жилище в друг квартал.

Причината е, че търсенето при тях е в пъти по-голямо от предлагането. Огромно е предлагането и на къщи в района. Цените са в изключително широки граници - от 25 000 до 173 000 лева за къща на село. Още по- широки са ценовите диапазони на къщите, които се предлагат за продан в Казанлък: от 55 000 до 398 000 лева .

На пазара за недвижимости се предлагат за продан и два хотела в района на Казанлък: продава се хотел  над село Енина. Цената е 1,2 млн. лева, заедно с оборудването. За продажба е обявена и къща за гости до Тюлбето - цената е 250 000 лева.

Средно по около 1000 лева на декар се предлагат земеделските земи-ниви около Казанлък. 12 са към момента тези оферти. Средно цените са между 3600 и 4500 лева за парцел, като има и по-скъпи имоти от порядъка на 6200-7000 лева.

Независимо от очакванията за сериозна икономическа криза и стагнация във всички сфери на икономическия живот както у нас, така и по света, то тенденцията да се купуват жилища и други недвижими имоти с кредити остава, категорични са брокерите.

Все още вложението в недвижим имот държи първенството и сред гражданите, които имат свободни пари и търсят начини за сигурни вложения.