Първокурсниците плащат сами за здраве до 10 октомври
Първокурсниците плащат сами за здраве до 10 октомври / DarikNews.bg, архив

Първокурсниците и младежите, които все още не са започнали работа след завършване на средно образование, до записване във висше учебно заведение редовна форма на обучение в страната или чужбина, или постъпване на работа, трябва да заплатят сами здравните си вноски, напомнят о тофиса на НАП в Стара Загора.

Според актуалното законодателство, лице което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, губи пациентските си права. За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да платят здравните си вноска за месеците юли и август в размер на 33.60 лв. до 10 септември 2011.

Ако младежите са студенти първи курс редовна форма на обучение и започват учебни занятия през месец октомври, те следва да внесат здравна вноска и за месец септември, до 10 октомври.

Задължително условие е и подаването на декларация Образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Срокът е задължителен само за онези, които са приети задочна форма на обучение, не са приети във висше учебно заведение, не са започнали работа и съответно не получават обезщетения за временна нетрудоспособност.