Първите висшисти-рибовъди ще се дипломират в ТрУ
Първите висшисти-рибовъди ще се дипломират в ТрУ / netinfo
Първите български специалисти по рибовъдство ще бъдат обучени в Тракийския университет. Новината съобщи в навечерието на Никулден проф.Йордан Стайков - шеф на катедрата по аквакултури в Аграрния факултет. Развитието на този сектор на селското стопанство е много важно за богатите европейски страни, а преговорите по тази глава с Европейския съюз можеха да отложат членството на страната ни с години, припомни проф.Стайков. Той е автор на Националната стратегия за развитието на аквакултурите.

Първите студенти в специалност “Рибовъдство и аквакултури” ще бъдат приети догодина в Тракийския университет, съобщи проф.Стайков. Той уточни, че приемът няма да надхвърля 15-20 човека годишно, тъй като отрасълът заема твърде малък дял от българсксата икономика, за да си позволим да го пренасищаме с кадри. В последните години се наблюдава осезаемо съживяване на рибовъдството в България и разнообразяване на традиционните видове риба у нас с есетрови.

Тракийският университет е партньор в изграждането на черноморски ферми за отглеждане на калкан, лаврак и ципура. Специалистите се готвят да развъждат сладководна скарида на язовир Овчарица. Вече са поръчани около 10 хиляди възрастни скариди от Тайланд, съобщи проф.Йордан Стайков.