Първи ритуал на розобер във Фестивала на розата – 2016 в с.Ръжена
Първи ритуал на розобер във Фестивала на розата – 2016 в с.Ръжена / община Казанкък

В красивата котловина в Долината на розите, обгърната от хълмовете на Стара планина и Средна гора, възкръсна първият ритуал на традиционния автентичен розобер в 113-те празници на розата. Жителите на с.Ръжена сърдечно посрещнаха първите гости в розовите полета за пресъздаване на обичайното бране на рози.

Млади момичета и момчета, възрастни мъже и жени, пременени в народни носии възродиха традицията по брането на божественото цвете. С песни за гюловата пъпка, която „по всички държави да се слави", празнични хора и изпълнението на любовния младежки ритуал Кумичене домакините приветстваха посетителите. Последва същинската част на ритуала - организаторите приканиха в уханните розови градини надошлите туристи сами да си откъснат от световноизвестния маслодаен цвят.

Закичени с венци от ароматната казанлъшка роза българските и чуждестранни гости имаха възможност да си вземат от току-що добитата розова вода, да опитат розово сладко, прочутата гюловица и ликьор. Много от посетителите отнасят със себе си различни сувенири от местните занаятчии и задължително - цвят от ароматната Дамасцена, спомен от изключителното преживяване да бъдеш част от ритуала Розобер.

В рамките на Фестивала на розата - 2016 предстоят още представяния на красивия автентичен обичай. Следващите ритуали Розобер са от 10.00ч. в розови градини:
22 май, неделя - с.Кънчево
28 май, събота - с.Розово
29 май, неделя - с.Горно Изворово
4 юни, събота - с.Горно Черковище