Първи художествен пленер в Мъглиж
Първи художествен пленер в Мъглиж / DarikNews.bg

Общо 12 български и руски художници участват в десетдневен пленер, организиран от Община Мъглиж. Първата подобна творческа среща в града преминава под мотото "Долината на розите". Всеки от творците ще подари по две от нарисуваните творби, с което ще се положи началото на създаването на художествена галерия в града. Това обясни кметът на Мъглиж Господин Господинов.

Гостите от Русия са останали силно впечатлени от Долината на тракийските царе, където са посетили гробницата на Севт III. Художниците ще посетят и седем мъглижки села, за да се запознаят с колорита на този край и местните традиции и нрави.

„Поканили сме да се включат към творческата група по-философскo настроени творци. Тук е и председателят на литературен клуб „Мазе №1" - Александър Белугин. Освен литератор, той е и добър художник. Други колеги, главно от Москва, са Светлана Вахнина, Татяна Малкова". Това разказа Светлана Солодовникова - ръководител на групата СОЛО към Съюза на руските художници. Към тях се е присъединила родената в Уфа, живяла в България и работеща сега в Истамбул Корнелия Марган.

Останалите творци са старозагорците Кирил Попов, Пламен Кирилов, Светлозар Недев и доц. Цветан Стоянов - преподавател в Художествената академия в София.

Изложбата с картините, вдъхновени по време на пленера, ще бъде открита на 25 юни от 11 часа в общината.