Първа нощ на прилепите в Стара Загора
Първа нощ на прилепите в Стара Загора / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Най-известният прилеп в света е прилепът-вампир. Той живее в Южна Америка и не се среща в нашите географски ширини.
У нас живеят 33 вида прилепи от 35 в цяла Европа. Прилепите не са опасни и не бива да се страхуваме от тях.
Малкото кафяво прилепче е много лакомо, защото за около час може да изяде 1 200 комара.

Всички тези и още много любопитни и полезни факти за прилепите научиха десетки деца, които участват в Нощта на прилепите.

Тя се организира за 14 път в България, но за първи път в Стара Загора.

Първа нощ на прилепите в Стара Загора
netinfo

В Градската градина малчуганите майсторят къщички за прилепи, изработват оригами, рисуват, наблюдават филми, участват във викторина.

Инициативата се организира от „Зелени Балкани" и Спелео-клуб Саламандър - Стара Загора. Целта е широката общественост да се запознае с живота и навиците на тези тайнствени животни и да покаже защо е важно тяхното опазване.

Европейската нощ на прилепите се отбелязва от 1990г. От 1997г. инициативата е под егидата на Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS). Днес, събитието се отбелязва в над 30 страни от цяла Европа. Една от тях е България, където нощта на прилепите ще се отбележи за 14-ти път.

Първа нощ на прилепите в Стара Загора
netinfo

В света има близо 1100 вида прилепи. Те съществуват от 55 милиона години, а човекът - едва от 50 000 години. Най-"старият" прилеп, чиято възраст е установена от човека е на над 41 години. Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Поне 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята, вследствие на човешката дейност. В цяла Европа популациите на прилепите намаляват заради унищожаване на старите гори, интензивното земеделие, с използването на много хербициди, безпокойството в пещерите.