Катастрофата при "Хаинбоаз"
Катастрофата при "Хаинбоаз" / БГНЕС
Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо украински гражданин  и постанови нова мярка за неотклонение - „домашен арест“, като му наложи забрана да напуска страната.

Срещу мъжа, който е със статут на постоянно пребиваващ в България, е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на четирима души при катастрофа, станала в прохода на Републиката на 4 октомври. За деянието Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Баба, дядо и двете им внучета загинаха в катастрофа в Прохода на Републиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

Апелативните магистратите прецениха, че по делото има данни за обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършването на деянието в което е обвинен, но няма данни за опасност да се укрие, както и да извърши престъпление, тъй като мъжа има чисто съдебно минало, постоянен адрес в България, трудово ангажиран е, има семейство и осеммесечно бебе.

Арестуваха украинеца, предизвикал катастрофата с четири жертви на Хаинбоаз (СНИМКИ)

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Тежкият пътен инцидент затвори Прохода на Републиката край село Пчелиново на около 2 км след Гурково в посока Велико Търново, късно вечерта на 4 октомври. При катастрофата се удариха челно два леки автомобила, като едната от колите се запали. В нея загинаха четирима души-баба, дядо и двете им внучета.