Пуснаха част от парите за енергийните помощи
Пуснаха част от парите за енергийните помощи / netinfo

531 са одобрените до момента молби на граждани в общините Казанлък и Павел баня за отпускане на енергийни помощи за отопление през новия сезон. Срокът, в който може да се кандидатства за такава, е 30 октомври. Към момента такава помощ е отказана от социалните работници в Казанлък на 36 граждани. Основната причина за отказа са по-високи доходи от разписаното в наредбата.
453 от одобрените за такава помощ граждани, днес ще получат парите си.

Други 384 семейства на първокласници от общините Павел баня и Казанлък са одобрени и ще получат еднократна помощ в размер на 250 лева за закупуване на различни пособия и дрехи за първокласниците си. От тях 302 са семействататто община Казанлък, останалите 82 са от община Павел баня, заяви за Дарик Мария Орачева, директор Дирекция „Социално подпомагане" в Казанлък. Към момента няма нито един отказ от страна на социалните работници за предоставянето на такава помощ, която е в размер на 250 лева еднократно. През миналата година социалните работници са отказали само на една от подалите молби майки за предоставяне на финансова помощ, заради по-високи доходи.
Право да се получат еднократната помощ имат семейства с бъдещи първокласници, при които доходът на член от семейството не надвишава 350 лева. Няма изискване за финансов праг за децата -сираци, тези с един родител или с трайни увреждания.
Родителите могат да кандидатстват за отпускане на помощта за първолаци до 30 септември включително. Ако детето не постъпи в училище- държавно или общинско, получената в този случай неправомерно помощ, трябва да се върне. Практиката в Казанлъшко през последните години показва, че почти няма злоупотреби с тези средства.