Прясното мляко, което се продава по улиците на града, е опасно
Прясното мляко, което се продава по улиците на града, е опасно / netinfo

Прясното мляко, което се продава в пластмасови бутилки по улиците е изключително опасно. То се продава сурово, а това е недопустимо, заради заболяванията, които може да предизвика, предупреди заместник-деканът на Ветеринарно -медицинския факултет в Стара Загора проф.Александър Павлов.

„Рискът е изключително голям, тъй като кравата , от която е добито млякото, може да е болна от туберколоза или от мастити, които не се проявяват клинично. Когато една болна от мастит крава , бъде издоена и млякото бъде смесено с млякото на още стотици животни в мандрата, рискът намалява стотици пъти, докато ако млякото е издоено от една - единствена крава,рискът от заболявания особено при малките деца е изключително висок", поясни проф. Павлов.

От 28 септември до 4 октомври в Европа се провежда Седмица на ветеринарната медицина  под мотото „Животни+хора=здраве". В Стара Загора ще се проведе кампания, по време на която студенти от Ветеринарно -медицинския факултет ще запознаят старозагорци с  ветеринарната медицина и ще им обяснят защо безопасността на храните е свързана със здравето на животните.

В петък група студенти от Ветеринарния факултет към Тракийския университет ще посетят СОУ „Максим Горки", където ще обяснят на първокласниците как  да се предпазват от болестите, с които любимите им животни  може  да ги заразят.