Провеждат работно съвещание с общините, собственици на гори в региона
Провеждат работно съвещание с общините, собственици на гори в региона / DarikNews.bg, архив

Двудневно работно съвещание с общините, собственици на гори, се провежда в Стара Загора. Целта е да се представи информация и да се дискутира нормативната уредба, след влизане в сила на Закона за горите. Организатор на срещата е Изпълнителна агенция по горите, Асоциация общински гори и Националното сдружение на общините в България.Към момента 76 % от горския фонд е държавен, 11 % принадлежи на общините, а 13 % е в частни ръце.

Целта на участниците в срещата е да се създадат функциониращи и реални структури, чиято главна задача е мобилизиране на горските ресурси, както и изграждане на обществена платформа от всички заинтересовани страни за преодоляване на възникнали проблеми свързани с опазването на горите, развитие на регионите и кадрово обезпечаване, усвояване на средства по Европейските програми, включително изготвяне и изпълнение на конкретни проекти.

Участници във форума са областни управители, кметове, председатели на общински съвети и представители на РУГ от югоизточния регион на страната - области Бургас, Хасково, Кърджали, Сливен и Стара Загора. Зам. обл. управител Петко Карагитлиев приветства участниците и организаторите на съвещанието от името на областния управител Недялко Недялков, като изтъкна, че с промяна в Закона за горите общините, собственици на гори, ще станат по-активен фактор в този отрасъл - чрез пазара на дървесина и създаване на работни места.